Motivering
Peter Rossing er 55 år gammel og uddannet læge i 1991 fra Københavns Universitet (KU). Han forsvarede sin disputats fra KU i 1998 og er i dag ansat som overlæge og forskningsleder på Steno Diabetes Center Copenhagen (SDCC). Han har siden 2016 været klinisk professor ved KU.
Peter Rossing er en pioner inden for sit videnskabelige område og har haft en vedvarende og imponerende videnskabelig produktion inden for forskning i årsager til sendiabetiske komplikationer, særligt skader på nyrer og hjerte. Dette kombineret med en aktiv klinisk karriere som overlæge på SDCC har været til stor gavn for mennesker med diabetes både i Danmark og internationalt.
Peter Rossing og hans kolleger har i adskillige tværsnitsundersøgelser undersøgt den diabetiske nyres patofysiologi på forskellige stadier af nyresygdom, og undersøgt risikomarkører for forværring og død, herunder modificerbare såvel som ikke-modificerbare risikofaktorer for dødelighed og tab af nyrefunktion.
Peter Rossing var sammen med Professor Hans-Henrik Parving den første til at beskrive sammenhængen mellem udskillelse af albumin i urinen og faldet i nyrefunktionen, hvilket tyder på, at tilstedeværelsen af protein i urinen er forbundet med en øget risiko for acceleration i udviklingen af diabetisk nyresygdom.
Allervigtigst – Rossing og Parving viste i langtidsstudier af diabetespatienter, at vedvarende intensiv blodtryksbehandling markant forbedrede patienternes prognose. Den mediane overlevelse steg således fra 7 til 14 år på grund af bedre blodtryksbehandling. Og for nylig er der blevet påvist yderligere betydelige forbedringer i overlevelse for både type 1 og type 2 diabetespatienter med nyresygdom.
I samarbejde med Prof. Harald Mischak er værdien af et nyt protein-urinmønster blevet påvist i forskellige studier. Protein-biomarkørerne synes nemlig at kunne bruges til meget tidlig opsporing af patienter i høj risiko for at udvikle nyresygdom.
Foruden de epidemiologiske studier er Peter Rossing involveret i forskningsprojekter, der belyser, hvordan variationer i genomet og tarmmikrobiomet associerer til diabetisk nyresygdom.
Peter Rossing har tillige været engageret i flere interventionsundersøgelser af patienter med diabetisk nyresygdom, hvor der er anvendt andre lægemidler end blodtryksmedicin med det formål at forbedre prognosen. Blandt andet har nogle af de kliniske undersøgelser med de blodsukkersænkende lægemidler, der kaldes SGLT2-hæmmere, vist i nogen grad at kunne beskytte mod udvikling af skader i nyre- og hjertefunktion.
Peter Rossing leder på SDCC en forskningsgruppe med 5 seniorforskere og 2 deltids seniorforskere, samt 12 forskere, som er Ph.D.-studerende eller arbejder med at færdiggøre deres disputatser. Han har tidligere været mentor/vejleder for 5 disputatser og 14 Ph.D.-studerende.
Peter Rossing har publiceret mere end 520 videnskabelige artikler i flere af de mest prestigefyldte tidsskrifter inden for diabetes-, nyre- og hjerte-kar-området. Han er ifølge Web of Science citeret 23.814 gange og har et H-indeks på 77.
Prismodtageren har tidligere modtaget anerkendelser for sin forskning i form af prestigefulde nationale og internationale hæderspriser, bl.a.: Dandy Prisen, Lassen Prisen, Niels Schwartz Sørensen Prisen, Jakobinerklubbens Ung Forskerpris, Diabetesforeningens Pris, Minkowski Prisen, Camillo Golgi Prisen, Knud Lønbæk Prisen og Edwin Bierman Prisen.
Fondsbestyrelsen konkluderer:
Peter Rossing er blandt de internationalt mest betydningsfulde og indflydelsesrige videnskabsfolk inden for forskning, behandling og forebyggelse af de organskader, som ofte rammer mennesker med diabetes. Derfor er det en stor glæde for Erhoff Fonden at kunne hædre Professor Peter Rossing med Erhoff Prisen 2021.
København, 29. november 2021
Mette Amtoft Hans Barth Niels Kahlke Oluf Borbye Pedersen