Erhoff Fondens Talentpris 2014

Læge, PhD Bo Løfgren

Århus Universitet

Motivering:

Erhoff Fondens Talentpris 2014
Læge, PhD Bo Løfgren, Århus Universitet

Omkring 3500 danskere får hvert år hjertestop uden for hospital, og af dem overlever kun omkring 10%. Lignende forhold kendes i udlandet. Det er alarmerende, og overlevelsestallet skal op. Dette er en af de store og tunge udfordringer, som Erhoff Fondens første Talentprismodtager, Bo Løfgren, meget målrettet arbejder på at ændre.

Han forsker i årsagerne til den lave overlevelseschance ved hjertestop uden for hospital. Han belyser problemstillinger i dyreeksperimentelle modeller og undersøger blandt andet nytteværdien af ultralyds supervision af hjertet efter den initiale genoplivning.

Ikke mindst mener Bo Løfgren, at vi skal blive langt bedre til at formidle forskningsresultaterne om hjertestopbehandling, fordi genoplivning, ydet før ambulancen når frem, er helt afgørende for overlevelsen. Derfor er han bl.a. med til at undersøge, hvilke pædagogiske principper, der er mest effektive, når man skal undervise befolkningen i genoplivning.

I lægeverdenen ser vi ofte talenter og megen flid, men i Erhoff Fonden blev vi alligevel meget imponerede, da vi modtog indstillingen af Bo Løfgren. Bo er 37 år og er på den kort tid i sin karriere allerede langt som forsker, læge og underviser.

Bo blev interesseret i og engageret i hjertemedicinsk forskning under lægestudiet og blev læge fra Aarhus Universitet i 2005. Fem år senere opnåede han PhD-graden fra samme universitet. I 2004 og 2005 var han gæsteforsker ved Brigham and Women’s Hospital og Joslin Diabetes Center på Harvard University i Boston.

Fra 2005 til 2009 havde han videnskabelige ansættelser ved Hjertemedicinsk Afdeling B, Aarhus Universitetshospital, Skejby og Klinisk Institut, Aarhus Universitet. Foruden sin omfattende forskning er Bo Løfgren aktuelt i gang med speciallægeuddannelsen indenfor hjertekarsygdomme. I 2012 blev Bo Løfgren udnævnt til adjungeret lektor ved Aarhus Universitet.

Hans videnskabelige karriere har på den korte tid resulteret i omkring 80 videnskabelige publikationer, heraf 22 som førsteforfatter og 28 som sidste forfatter.

Et af kendetegnene ved exceptionelle mennesker inden for videnskab er ofte deres evne til at påvirke forskningsmiljøet og smitte andre med deres videnskabelige nysgerrighed, begejstring og energi. Det gælder også for Bo Løfgren, der allerede har vejledt 20 forskningsstudenter ved Aarhus Universitet. Han har også tilegnet sig omfattende erfaring indenfor præ- og postgraduat undervisning og kursusledelse.

Bo Løfgrens engagement i forskningsverden har ført til en række priser og anerkendelser, herunder:

  • 2010 Young Investigator Award fra American Heart Association
  • 2011 Forskningspris: Den mest publicerende forsker under 40 år, Skejby Sygehus
  • 2012 Forskningspris: Den mest innovative forskningsidé, Aarhus Universitetshospital
  • 2012 Knud Højgaards Fonds Eliteforsker Postdoc Stipendium

Og hvem er så mennesket bag alt dette? Hvordan fik han idéen til at bidrage til at bringe Danmark internationalt i front inden for netop den forskningsniche, der vedrører forbedring af genoplivning? Det er jo ikke et af de klassiske videnskabelige områder, hvor Danmark er markant positioneret på verdenskortet.

Fra Erhoff Fondens mediekonsulent, journalist Kirsten Bohl, som har interviewet Bo, ved vi, at han betragter sit arbejde som klinisk læge og den parallelle aktivitet som fuldblodsforsker, hvor han bruger aftener, nætter, weekender og ferier på forskning, som en ufattelig spændende opdagelsesrejse ind i ukendt land. Når Bo Løfgren fortæller om sit arbejde, fornemmer man hans store begejstring for at være på rejsen. Ikke mindst hans stolthed over at være på et superhold, og han fremhæver igen og igen, at uden kollegerne og mentorerne, var det ikke lykkedes.

Og til sidst historien om, hvorfor forskningsområdet netop blev genoplivning. Til Kirsten Bohl har Bo fortalt om den person, der gav ham interessen for genoplivning og for at blive læge: Som barn og ung var Bo konkurrencesvømmer i Solbjerg ved Århus, og hans træner, Otto Westergaard, var meget optaget af livredning og førstehjælp. Da Bo stoppede som konkurrencesvømmer, blev han livredder og siden læge og forsker. I hvad? Livredning på verdensplan!

Erhoff Fondens bestyrelse konkluderer:
Lektor, PhD Bo Løfgren har haft en kometagtig karriere inden for sit forskningsområde, som omfatter eksperimentelle, kliniske og pædagogiske metoder til at forbedre prognosen for behandling af hjertestop uden for hospitalsregi. Han har bidraget til sit forskningsfelt med en række originale iagttagelser, og han er et lysende forbillede for andre yngre forskere.